Składniki

Cierpka Papeda

Pochodząca z tropikalnej Azji papeda jest owocem cytrusowym i charakteryzuje się cytrynowym zapachem. Jej olejek wykorzystywany jest w produkcji perfum, a w Tajlandii papedę stosuje się przede wszystkim w kuchni. Jej świeże liście pokrojone w cieniutkie paseczki używane są jako przyprawa. Tajki stosują pozyskiwany z liści papedy olejek jako naturalny kosmetyk – wcierają go we włosy, by były gładkie i lśniące. W aromaterapii, olejek z papedy pozytywnie wpływa na ciało i umysł.

Hojny Sezam Czarny

Sezam czarny to gatunek z rodziny połapkowatych, będący pierwotną odmianą sezamu. To szeroko rozprzestrzeniona roślina uprawna, najprawdopodobniej jedna z najstarszych roślin oleistych na świecie. Sezam czarny zawiera wiele substancji odżywczych i składników budulcowych, co czyni go bardzo wartościowym dla zdrowia i dobrego samopoczucia. Wykorzystywany w ajurwedzie w olejkach do masażu, mający wiele tradycyjnych zastosowań w Tajlandii, sezam czarny jest doskonałym składnikiem odżywczych formuł do spękanych dłoni lub kremów nawilżających.

Kojący Ocet z Korzeniary

Korzeniara ma silne działanie przeciwzapalne i antyseptyczne, dzięki czemu leczy i koi skórę. Ponadto jest przesycona antyoksydantami. Rosnąca w ekstremalnym środowisku słonej wody roślina wykształciła niesamowite mechanizmy samoobrony, które skutecznie chronią również skórę. Ocet z korzeniary jest szczególnie dobroczynny dla skóry skłonnej do zaczerwienień i szybkiego wysuszenia. Intensywnie przeciwdziała wolnym rodnikom, koi swędzenie i pielęgnuje skórę po zbyt długiej ekspozycji na słońce. Ocet z korzeniary skutecznie redukuje niedoskonałości i podrażnienia.

Kurkuma

Kurkuma należy do rodziny imbirowatych. Jej sproszkowany korzeń jest uważany za jedną z najważniejszych przypraw, wykorzystywaną m.in. w daniach curry. Żółte kłącze odgrywa ważną rolę w indyjskiej medycynie tradycyjnej. Kurkuma jest znana od stuleci z działania leczniczego, oczyszczającego i rewitalizującego w wielu schorzeniach, dlatego jest często stosowana w medycynie i kosmetyce. Jej składnik aktywny – kurkumina – wspomaga trawienie i stymuluje metabolizm. Ponadto kurkuma zapobiega powstawaniu zmarszczek i stymuluje produkcję kolagenu. Tym samym pozytywnie wpływa na tkankę łączną, zwiększa jędrność skóry, redukuje zmarszczki oraz cienie pod oczami. Ta wspaniała przyprawa o licznych właściwościach dobroczynnych dla skóry, jest doskonałym składnikiem masek, peelingów i kremów.

Mleczny ryż jaśminowy

Ryż jaśminowy uprawiany jest przede wszystkim w północnej Tajlandii. Tam, podobnie jak w innych rejonach jego upraw, ryż i woda ryżowa były od zawsze wykorzystywane do pielęgnacji skóry i włosów. Ryż jest bogaty w wartościowe minerały, ma działanie rewitalizujące oraz zapewnia skórze i włosom naturalny blask i piękny wygląd. To żaden sekret, że Azjatki zawdzięczają miękką, świeżą i pełną blasku skórę właśnie ryżowi.

Moringa

Moringa olejodajna znana również jako drzewo chrzanowe pochodzi z Himalajów. Jej owoce i liście charakteryzują się wysoką zawartością białek oraz wielu witamin i minerałów. W ajurwedzie, moringa olejodajna od stuleci uważana jest za uniwersalny środek dobry na wszystko. Tłoczony z jej nasion olej jest wykorzystywany w kosmetyce. Aplikowany na skórę, pomaga w wielu problemach zdrowotnych: chorobach stawów, egzemie i innych schorzeniach skóry.

Naturalny Węgiel Bambusowy

Proces przetwarzania bambusa w aktywny węgiel bambusowy rozpoczyna się od ścięcia bambusa. Następnie bambus jest suszony i poddawany obróbce w temperaturze 750°C, w specjalnym piecu do wypalania drewna. W efekcie otrzymywany jest czysty aktywny węgiel bambusowy. Ten tradycyjny proces jest stosowany w Chinach od ponad 1000 lat. W Tajlandii aktywny węgiel bambusowy często wykorzystuje się w zabiegach pielęgnacyjnych, szczególnie tych mających na celu detoks i dogłębne oczyszczenie porów.

Obfity Kokos

Czy to aplikowany wewnątrz czy na zewnątrz – najlepiej tak i tak – obfity kokos zapewnia organizmowi wiele aktywnych składników ważnych dla dobrego samopoczucia. Jest pełen minerałów, substancji odżywczych i witamin. Zawarte w nim kwasy laurynowy i kaprylowy moją działanie antywirusowe i antybakteryjne, zarówno gdy są spożywane, jak i aplikowane na skórę. W kosmetyce, olej kokosowy odżywia skórę, włosy i usta oraz zapewnia im nawilżenie. To niepodrażniający produkt, który pomaga w wielu problemach ze skórą.

Orzeżwiająca Trawa Cytrynowa

Słodka trawa z południowo-wschodniej Azji jest nie tylko przepysznym składnikiem tajskiej kuchni, posiada również właściwości lecznicze. Trawa cytrynowa zawdzięcza swoją nazwę przypominającemu cytrynę zapachowi, który uwalniany jest gdy się ją potrze lub przetnie. Ten przyjemny aromat odstrasza komary i inne owady. Ponadto trawa cytrynowa ma właściwości antybakteryjne i wykorzystuje się ją w leczeniu problemów skórnych oraz przeziębień. W aromaterapii, olejek eteryczny pozyskiwany z trawy cytrynowej ma na celu poprawę samopoczucia. Zaś w produktach do kąpieli, żelach pod prysznic, mleczkach, olejkach do masażu i lampach zapachowych zapewnia działanie stymulujące i redukujące zmęczenie.

Pikantny Imbir Żółty – Plai

Imbir żółty rośnie w Tajlandii i należy do rodziny imbirowatych. Wykorzystywana jako przyprawa bulwa imbiru żółtego ma działanie antybakteryjne, rozluźniające i stymulujące krążenie. Ponadto wzmacnia układ odpornościowy i działa przeciwzapalnie. Kłącza imbiru żółtego odgrywają ważną rolę w azjatyckiej medycynie naturalnej od czasów starożytnych. Są również bardzo cenione jako przyprawa. Wyciąg pozyskiwany z korzeni rośliny jest nieodzownym składnikiem tajskich masaży na schorzenia stawów czy mięśni. Olejek eteryczny z imbiru żółtego jest wykorzystywany w aromaterapii.

Pueraria Mirifica

Nazywana również białym kwao krua, roślina o silnych pnączach, które oplatają pnie dużych drzew, występuje szczególnie w lasach Tajlandii. Jej suche kłącza cenione są za przeciwdziałanie efektom starzenia się skóry i są od wieków stosowane w medycynie naturalnej. Pueraria mirifica uznawana jest za cudowny lek, szczególnie dla kobiet, ze względu na wysoką zawartość fitoestrogenów. Posiada właściwości odmładzające i rewitalizujące.

Słodko Pachnąca Plumeria – Kwiat Lei

Delikatny zapach tropikalnej plumerii jest opisywany w aromaterapii jako inspirujący i przywracający równowagę. Królujące w spa słodkie nuty olejku z jej kwiatów mają działanie regenerujące.

Soczysty Logan

W rodzimych Chinach i południowo-wschodniej Azji, longan jest ceniony za wyjątkowe działanie lecznicze. Longan jest tajskim sekretem zdrowia dla wtajemniczonych. Wysoka zawartość witamin A i C, antyoksydantów oraz minerałów czyni z niego cudowny eliksir piękna.

Tryskający Zdrowiem Mangostan

Mangostan jest uprawiany w regionach tropikalnych. W Tajlandii nazywany jest „królową owoców”. Zawiera wysokie stężenie naturalnych antyoksydantów, zwanych super antyoksydantami oraz dwanaście witamin. Stosowany od pokoleń w Tajlandii, Chinach, Malezji i innych krajach azjatyckich. Mangostan ma bardzo skuteczne działanie przeciwzapalne i przeciwbólowe. Wykorzystywany w leczeniu wysypek, egzemy, kataru i problemów trawiennych. Dzięki wysokiej zawartości substancji takich jak ksantony, mangostan zapewnia świeżą, zdrową i witalną skórę.

Zielona Herbata

Drzewo herbaciane jest uprawiane w Chinach od tysięcy lat, skąd jego uprawa rozprzestrzeniła się w różne zakątki Azji. Obecnie herbata uprawiana jest również w górskich regionach północnej Tajlandii. Zielone herbaty są niesfermentowane, dlatego ich liście zachowują niemal wszystkie aktywne składniki. Wyciąg z zielonej herbaty ma działanie przeciwutleniające, dzięki zawartości polifenoli, które wspierają funkcję ochronną skóry oraz jej regularną samoregenerację, spowalniając tym samym proces starzenia.